0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Як визначити якість шкільної форми?

16.09.2020
95

Скоро почнеться новий навчальний рік, і багато батьків стурбовані вибором одягу для школи. Один з найважливіших предметів шопінг-списку – шкільна форма. У ній дитина проводить близько 250 днів в році, тому до такого одягу пред’являються високі вимоги: вона повинна бути безпечною, зручною, якісно зшитою, виготовленої з натуральних матеріалів і, звичайно ж, красивою. На жаль, знайти одяг, що відповідає всім цим критеріям, не так-то просто.

Як визначити якість шкільної форми? - изображение 1

Хорошу форму шиють виробники з України. Такі комплекти коштують недорого і на відміну від китайських аналогів мають сертифікати безпеки, які підтверджують, що використовуються тканини виготовлені з екологічно чистої сировини, гіпоалергенні, шкіра в них може дихати.

А тепер докладніше зупинимося на виборі, щоб нова форма радувала і батьків, і дітей.

Якісна шкільна форма: основні критерії

В першу чергу зверніть увагу на те, які матеріали використовуються для виробництва одягу. Фахівці рекомендують саме натуральні тканини, так як синтетичні матеріали не можуть зрівнятися з ними за якістю. Найкраще підійде бавовна або шерсть. Уникати синтетичних волокон, таких як поліестер або еластан, повністю не потрібно, головне, щоб їх зміст був вище 30%. Такий оптимальний склад забезпечить виробам зносостійкість, велику еластичність, при цьому не буде вимагати особливого догляду.

Як визначити якість шкільної форми? - изображение 2

Ще кілька важливих моментів:

  • Розмір. Немає необхідності купувати першокласнику форму на виріст. Звичайно, брати костюм впритул теж немає сенсу – діти дуже швидко ростуть. Але якщо купити одяг першокласнику з великим запасом, йому в ній буде незручно, та й виглядає такий комплект некрасиво. Щоб правильно визначити розмір, вимірювати потрібно зростання учня, об’єм грудей, окружність стегон. Ці параметри виробники вказують в описі товару або на етикетці.
  • Зовнішній вигляд. Крім якості і зручності важливо і те, як виріб виглядає. Зустрічають, як відомо, по одягу, і навіть першокласники звертають увагу на зовнішній вигляд інших учнів. Стильний одяг, яка добре сидить на тілі і подобається школяреві, може вселити в нього впевненість.
  • Колір. Якщо в школі не регламентований це питання, то можна застосувати загальні рекомендації. Найчастіше використовується чорний, темно-зелений, бордовий, темно-синій, рідше – сірий колір. Вони найбільш універсальні. Необов’язково купувати однотонний костюм, дозволена одяг в універсальний принт, наприклад, в клітку. На думку психологів, синій активізує роботу мозку, бордовий – сприяє розвитку впевненості в собі і дисциплінованості, чорний – забезпечує робочий настрій, а сірий або зелений – діють заспокійливо.
  • Якісне пошиття. Купуючи форму, розгляньте якість виконання і деталі, прочитайте, що написано на етикетці. Перевірте, наскільки акуратні шви, в тому числі на підкладці, хороша чи фурнітура, як оброблені краї, чи передбачені кишені, чи є можливість регулювати окружність талії – від цього залежить те, як довго прослужить річ і наскільки в ній буде комфортно. Не варто вибирати костюм, який вимагає обов’язкової хімчистки або складного догляду. Краще зупинитися на комплекті, який можна прати в машинці і легко погладити будинку. Якісна форма не повинна тьмяніти або «сідати» від частих прань, адже школяреві потрібно виглядати охайно протягом всього навчального року.

Слідуючи цим нехитрим радам, ви без праці укомплектуете шкільний гардероб дитини. Подбайте також про додаткове комплекті одязі. Для дівчинки в якості альтернативи штанів підберіть спідницю або сарафан, а хлопчикові на заміну піджака можна вибрати жилет або кардіган, щоб їм не набридало носити одне і те ж.

Різноманітність фасонів одягу для хлопчиків і дівчаток дозволяє уникнути суперечок під час шопінгу. Навіть старші учні зможуть знайти те, що задовольнить їх смак. Одяг для школи створюється з урахуванням модних трендів, так що навіть дорослі не відмовилися б від таких стильних брючних костюмів. Трохи «похуліганити» можна, купивши до них менш офіційну футболку з яскравим принтом, мереживну сорочку або блузку з воланами.

Чим небезпечна синтетична шкільна форма?

Якщо дитина буде постійно носити речі з 100% синтетики, то буде відчувати себе як в целофановому пакеті, до того ж електризується. Крім того, що це неприємно, тривалий носіння синтетики шкідливо для здоров’я, так як порушується теплообмін, шкіра не дихає тому може бути алергічна реакція, включаючи утруднене дихання або висипання. В такому одязі дитина буде постійно потіти, що може закінчитися застудою. Це не дуже добре і з точки зору гігієни, особливо в старших класах, коли настає пубертатний період.

У чому перевага натуральних тканин?

Натуральні матеріали характеризуються набагато кращими тепловими властивостями. Це означає, що в них набагато тепліше взимку і не так жарко влітку, вони добре вентилюються, відводять вологу, приємніше до тіла. Натуральні тканини створюються з волокон рослин – льону, бавовни, джуту, коноплі, сизалю; або мають тваринне походження, наприклад, шерсть, шовк, ангора, кашемір, мохер.

Як визначити якість шкільної форми? - изображение 3

У легкій промисловості також використовується деревна целюлоза, білок, каучук. З них отримують віскозу, ліоцелл, бамбукове волокно, які відносяться до штучних матеріалів (не плутати з синтетичними, такими як поліестер).

Для безпеки важливо, щоб в процесі виробництва не використовувалися шкідливі хімічні речовини – пестициди, токсичні барвники. Важливо не тільки вивчити склад, але і поцікавитися у виробника наявністю сертифікатів, що підтверджують якість текстилю. Особливо це актуально для алергіків.

Крім турботи про комфорт малюків це ще й вираз турботи про нашу планету. Виробництво натуральних матеріалів більш екологічно, а самі вони швидко піддаються біологічному розкладанню. На відміну від синтетичного одягу, речі з органічної бавовни або ліоцелл навіть після численних прань виглядають як нові, тому їх можна носити набагато довше.

Схожі статті: