0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Як відіпрати плями на дитячому одязі?

5.02.2021
2266

Поява плям на дитячому одязі – зовсім звичайна ситуація, на яку батьки не повинні звертати увагу. У процесі дорослішання малюки активно пізнають світ, грають в піску, пробують на смак різні продукти, малюють і ліплять з пластиліну. Через це на тканині з’являються різні забруднення, наприклад, сліди від фруктів, фарб або пюре. Якщо деякі плями відіпрати легко, то з виведенням інших можуть бути проблеми. Щоб зберегти улюблений атрибут дитячого гардеробу, всім мамам потрібно знати, як видаляти плями ефективно, але без шкоди для здоров’я дитини.

Як відіпрати плями на дитячому одязі? - изображение 1

Правила видалення слідів забруднення

Перед тим як приступити до виведення плям, потрібно визначити тип забруднення і запам’ятати кілька рекомендацій:

  • Від порошків з ПАР і консервантами варто відмовитися, тому що в них може бути велика кількість алергенів.
  • Найбільш ефективні гелі з ензимами, але вони допомагають тільки після другої-третьої прання, тобто, відразу результату не буде.
  • Не варто прати одяг дитини разом з речами дорослих, навіть при однакових забрудненнях.
  • Перед початком виведення забруднень, необхідно визначити їх природу. У жирних плям немає меж, а плями від фруктів з часом жовтіють.
  • Перед початком обробки матеріалу, варто підкласти серветку або шматок натуральної тканини.
  • Втирати миючий склад потрібно від країв до центру, щоб пляма не розповзалося.

При очищенні дитячого одягу не можна користуватися звичайними засобами для виведення плям, тому що вони можуть бути небезпечні для здоров’я дитини. Якщо і користуватися очисниками, то тільки дитячими або гіпоалергенними. Ще краще самостійно приготувати «плямовивідник» з підручних засобів, наприклад, солі, соди, лимонного соку, оцту.

Як прибрати забруднення з речей новонародженого?

З одягу немовлят найчастіше доводиться усувати плями від молока і йогуртів, які в’їдаються глибоко в матеріал. Потрібно сказати, що звичайного прання з господарським милом може бути мало. Забруднений пісочник для дівчинки або футболку краще замочити в холодній воді, а потім вже прати.

Як відіпрати плями на дитячому одязі? - изображение 2

Щоб прибрати більш складні забруднення, наприклад, від калу, потрібно замочити річ в гарячій воді (до моменту, поки вона не охолоне), а потім випрати звичайним методом. У випадку з застарілими плямами, спочатку варто намилити їх милом, дати полежати пару годин, а потім – запрати. Якщо і після цього на речах залишаються сліди і забруднення, варто використовувати перевірений метод – кип’ятіння. 

Як усунути старі забруднення?

Досить часто буває, що речі дитини передаються у спадок або роздаються знайомим, у яких є маленькі діти. І на одязі, яка піддається активній експлуатації, можуть залишатися застарілі плями і сліди. Таке буває з часом, з-з неправильного зберігання. У такій ситуації ретельно випрати одяг недостатньо, потрібно вжити особливих зусиль.

Як відіпрати плями на дитячому одязі? - изображение 3

Старі жовті сліди

Досить ефективний спосіб прибрати жовті сліди з футболок для хлопчиків і іншого одягу полягає в наступному:

  • слід змішати чотири столові ложки порошку, дві столові ложки відбілювача без хлорки, і дві столові ложки рослинної олії;
  • якщо є засіб для виведення плям, то краще додати і його;
  • розчин розводять в п’яти літрах води, а потім замочують в ній зіпсовані речі;
  • через пару годин проводять звичайне прання з використанням гіпоалергенного миючого засобу.

Альтернативний метод видалення забруднень: змішайте одну ложку перекису, миючий для посуду і стільки ж соди. Цю суміш слід нанести на майку або кофту і залишити на деякий час. В кінці речі обов’язково полощуть і ретельно висушують.

Забруднення від соку або фруктів

Фруктові плями просто усунути шляхом замочування в гарячій воді, в яку спочатку варто додати лимонну кислоту (на 1 л – 1 ст. Ложка кислоти). В окремих випадках може врятувати господарське мило 72%, яким слід намилити пляма, замочити на пару годин, випрати звичайним способом.

Якщо жоден порошок не допомагає, можна використовувати більш агресивний хімічний розчин, наприклад, бензин або скипидар. В цьому випадку необхідно нанести засіб на ватний тампон, а потім втерти в сліди забруднення. Для приготування іншого очищувача можна змішати одну чайну ложку спирту і кілька грам лимонної кислоти. Цей склад слід нанести на пляму, а потім запрати річ, як зазвичай, в машинці або руками.

Як усунути сліди зі світлих тканин?

Для усунення слідів на білій тканині і білизна не обійтися без перекису водню або марганцівки. В окремих випадках ці речовини застосовують для очищення чорних речей, але є ризик того, що вони посветлеют. Тому краще провести невеликий тест і нанести суміш на невелику ділянку, щоб уникнути небажаного знебарвлення. Також можна скористатися одним з наступних прийомів:

Як відіпрати плями на дитячому одязі? - изображение 4
  • Слід нанести кілька ложок перекису, а потім пройтися по місцю забруднення розігрітим праскою. Далі одяг варто простягати в гарячій воді з додаванням гіпоалергенного миючого засобу.
  • Для ефективного усунення плям, використовують суміш з перекису, нашатирю і соди, які змішують в однаковому співвідношенні. Цей склад наносять на пляму на півгодини. Далі річ застіривать господарським милом і ретельно полощуть.
  • Свіжий лимонний сік також ефективно бореться із забрудненнями. Його наносять на зіпсований ділянку і залишають там на пару годин, а потім перуть, як зазвичай.

Якщо лимонного соку будинку немає, можна застосувати лимонну кислоту, яку змішують з окропом. Для посилення ефекту можна додати трохи соди, а потім нанести розчин на пляму, на півгодини, потім – випрати.

Як прибрати забруднення з делікатних тканин?

З таких тканин, як шовк, атлас, шифон виводити забруднення найскладніше, тому що є ризик їх пошкодити. Через це деякі використовують розчин з 10 г гліцерину, змішаного з декількома краплями нашатирю. Склад рекомендують наносити на пляму, витримувати деякий час, а потім прати одяг як зазвичай.

Якщо застаріле забруднення залишилося на вовняний речі, то можна приготувати розчин з 20 г гліцерину, розведеного в 200 мл води. В отриману суміш додають ложку нашатирю. Отриманим засобом очищають одяг, а потім її полощуть і висушують.

Сліди від їжі

Маленькі діти часто ставлять плями по час обіду. Щоб видалити забруднення з яскравих футболок і кофтинок, рекомендується зробити наступне:

  • дві столові ложки води змішати з п’ятьма краплями аміаку, додати туди трохи гліцерину;
  • нанести суміш на пляму, по обидва боки покласти шматок білої тканини, пропрасувати праскою;
  • дочекатися, поки зійдуть сліди;
    запрати річ

Для видалення жирних плям краще використовувати миючий засіб для посуду. Для усунення слідів від консервів застосовують гас. Старі плями від їжі найкраще виводить кашка з ложки аміаку і половини ложки солі, яку наносять на зіпсований ділянку тканини і залишають так на півгодини. Потім річ застіривать господарським милом і добре полощуть.

Як усунути сильні забруднення?

Щоб прибрати застарілі, інтенсивні забруднення, доведеться вдатися до сильних засобів, наприклад, таким:

  • Розчин скипидару і аміаку. Для створення суміші потрібно змішати нашатир зі скипидаром у співвідношенні два до одного, а потім додати дві ложки мила. Отриманий засіб необхідно перемішати, втерти в одяг, а потім випрати її.
  • Розчин магнезії з ефіром. Ці кошти необхідно змішати в рівному співвідношенні, нанести на одяг, втерти і залишити там до повного вбирання. Потім можна просто прибрати залишки сухою серветкою або рукою.
  • Бензин. Необхідно змочити ватний диск в рідині, а потім втерти в пляму, залишити до повного розчинення. Далі одяг варто простягати звичайним методом, ретельно прополоскати

Незалежно від обраного методу очищення від забруднення дитячого одягу важливо полоскати одяг кілька разів. Для цього краще використовувати гіпоалергенний або дитячий порошок, який запобігає появі алергії, подразнення. Також рекомендується ретельно просушити і погладити речі після прання, дотримуватися всіх правил зберігання речей дитини.

Схожі статті: