0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Як правильно одягати дитину в холодну погоду

30.11.2020
1557

Прогулянки на свіжому повітрі корисні і важливі для дитини будь-якого віку. Найменші гартуються, набувають імунітету, організм звикає до змін зовнішніх умов. Під впливом сонячних променів виробляється вітамін D. Для дітей трохи постарше це ще й нові враження, розширення кругозору, перші навички спілкування. На прогулянках дитина дізнається, що світ – не тільки сім’я і рідний дім. Правильно підібраний одяг дозволить повністю віддатися ігор і спілкування.

Як правильно одягати дитину в холодну погоду - изображение 1

Що потрібно врахувати, одягаючи дитину на прогулянку? 

  • Завжди першими одягаються дорослі.
  • Дитина сприймає температуру не так, як дорослі, не варто покладатися тільки на свої відчуття.
  • Після повернення обов’язково перевірити, чи не замерз чи, або навпаки, не перегрівся чи дитина. Для цього помацати спину, пахви, руки, ноги. Якщо спина мокра – дитина була одягнена занадто тепло і перегрівся. Якщо руки, а особливо ноги, холодні – на наступну прогулянку його потрібно буде одягнути тепліше.
  • Враховувати не тільки температуру повітря, але також силу вітру і вологість.
  • Важливо при виборі одягу орієнтуватися на темперамент і ступінь рухливості дитини.
  • Головне правило – принцип багатошаровості.

Як правильно одягнути дитину: принцип багатошаровості?

Одяг не гріє. Допомагають зберігати температуру повітря повітряні порожнини в наповнювачах і між шарами одягу. Чим нижче температура, сильніше вітер і вище вологість повітря, тим більше шарів одягу потрібно використовувати.

Як правильно одягати дитину в холодну погоду - изображение 2

Перший шар. Натільна білизна, тонкі колготки, майка або футболка, водолазка, боді – все, що торкається безпосередньо до тіла дитини, має бути тільки з натуральної тканини. У прохолодну погоду досить бавовняної одягу, в мороз краще напівшерстяне або вовняне натільну білизну.

Для особливо активних дітей допускається синтетичне термобілизна, але тільки на час прогулянки.

Другий шар. Використовується з урахуванням сприйнятливості до холоду, температури, вологості і вітру. Це можуть бути комплект з брюк і толстовки або гольфу. Купити якісні гольфи для дівчаток з натуральних тканин можна на сайті SMIL.

Про терморегуляції дітей: що важливо знати?

Поширена помилка батьків полягає в тому, що діти є зменшеними копіями дорослих. Організм малюків в перші роки життя майже за всіма показниками відрізняється від дорослого, особливо це стосується терморегуляції.

Температура тіла здорової людини в цілому постійна, відхилення незначні. Це пов’язано зі складними біохімічними процесами в організмі, в результаті яких утворюється тепло. Оскільки температура навколишнього середовища як правило нижча за температуру тіла, відбувається тепловіддача. Механізм підтримки балансу між утворенням тепла і тепловіддачею у дітей ще недосконалий.

Як правильно одягати дитину в холодну погоду - изображение 3

Крім того, чим менше дитина, тим більше співвідношення поверхні голови до поверхні тіла. Голова активно забезпечується кров’ю, на відміну від решти поверхні тіла, кровотік практично не зменшується навіть при значному охолодженні. Це пов’язано з тим, що організм в першу чергу береже від переохолодження головний мозок. Тому через голову дитина втрачає набагато більше тепла в порівнянні з дорослими.

У немовлят слабо розвинений механізм м’язового тремтіння. При переохолодженні дорослий починає тремтіти. При тремтіння м’язи тіла здійснюють дрібні, але швидкі рухи, прискорюються процеси в організмі і утворюється більшу кількість тепла. На початкових стадіях тремтіння рятує організм дорослої від переохолодження. У малюків цей механізм практично не працює. Замерзаючи, вони плачуть, активно махають кінцівками – так вони активізують виробництво тепла.

Щоб організм не перегрівся, він постійно виділяє тепло в навколишнє середовище. Тепловіддача регулюється нервовою системою, змінюючи тонус судин. При надлишку тепла відбувається розширення судин, тепла кров приливає до поверхні, тепло віддається інтенсивніше.

При охолодженні судини звужуються, тепло залишається у внутрішніх тканинах, тепловіддача зменшується. У новонароджених і маленьких дітей підшкірно-жировий шар дуже тонкий, і навіть при звуженні шкірних судин тепло активно віддається.

Замерзлий дитина блідне, шкіра в зоні носогубного трикутника набуває синюватого відтінку, поведінка стає неспокійним або надзвичайно повільним. Злегка прохолодні ноги або руки не є ознакою замерзання, зважаючи на підвищений потовиділення їх температура завжди трохи нижча за температуру тіла. Якщо ж вони дуже холодні – малюка потрібно терміново зігріти.

Часто батьки кутають дитини і перегрівають його. Перегрівання не завжди вдається вчасно виявити. Слабке хворобливий стан, підвищення температури до 38 градусів, напади занепокоєння або апатії, почервоніння і надмірна вологість шкіри – головні ознаки перегрівання. При регулярних таких перегрівання знижується імунітет, порушуються процеси теплоутворення і тепловіддачі.

Висновок: потрібно дотримати розумний баланс, не допустити переохолодження, але і не перегріти дитину.

Для дітей в колясках, неактивних та малорухомих діє правило – кількість шарів дорослого плюс один. Для активних – ваше кількість або навіть мінус один. Більшість дітей на прогулянках активно рухаються і не мерзнуть.

Руйнуємо міфи

Міф перший: чим товще куртка або комбінезон, тим краще. Навіть на прогулянці з дітьми батьки, як правило, мало рухаються і починають мерзнути, так як процес теплоутворення уповільнений. Діти, навпаки, постійно в активному русі – бігають, стрибають, грають з м’ячем або в сніжки, підіймаються на гірки з санками. Легко згадати, як самі в дитинстві приходили додому всі мокрі навіть з морозу. 

Як правильно одягати дитину в холодну погоду - изображение 4

У товстій куртці дитина швидко перегрівається і починає потіти, піт просочує все шари одягу і навіть верхню, а як тільки дитина зупиняється, настає переохолодження. У товстої верхньому одязі ризик переохолодитися і захворіти набагато вище.

Міф другий: кращий одяг для зими – це пуховики. При пошитті цю верхній одяг простегівают, інакше пух буде опадати вниз, при цьому утворюються отвори від голки. Через них в пух постійно проникає волога. Зсередини через підкладку пух втягує в себе піт дитини. Так утворюється ідеальне середовище для розвитку мікроорганізмів і грибків. Виробники намагаються боротися з цим процесом, просочуючи пух антибактеріальними складами і навіть формальдегідом. Сам по собі пух може викликати алергію і астму.

Альтернатива верхньому одязі з натуральним пухом – куртки та комбінезони, утеплені сучасними синтетичними наповнювачами. Це легка, екологічна та гіпоалергенна одяг, яка дозволяє дитині активно рухатися, добре тримає тепло і відводить вологу.

Мембрана в зовнішньому шарі не пропускає вологу, але відмінно «дихає».

Як правильно одягати дитину в холодну погоду - изображение 5

Проблема білизни: як вибрати правильно?

Для зимової прогулянки нижній шар одягу з бавовняної тканини – не завжди найкращий варіант. Якщо дитина активно рухається, така білизна швидко насичується потім, але погано його віддає. В результаті дитина може замерзнути. В цьому випадку краще надягти білизну з натуральної вовни мериноса або лами. Воно ідеально зігріває і швидко відводить вологу в наступний шар одягу. А найактивніших слід одягати в спеціальне спортивне синтетичну білизну.

Другий шар одягу

Надаватися при температурі від нуля до десяти морозу. Це проміжний об’ємний шар, наприклад: легкий вовняний комбінезон, толстовка або гольф з бавовняної тканини, а також спортивні штани з начосом. Відмінно зберігають тепло і захищають шию гольфи для хлопчиків з чистої бавовни або бавовни з додаванням еластану, які легко можна купити на сайті SMIL.

Також добре тримають тепло і зручні у використанні флісові комплекти або спеціальна знімна внутрішня подстежка комбінезона. Особливо активним дітям при наявності якісного верхнього комбінезона, температурі до 5 морозу, нормальної вологості і відсутності вітру можна обійтися без другого шару.

Третій шар одягу

При морозі до десяти градусів, незначній вологості і вітрі третій шар одягу віддайте перевагу комбінезону або комплекту з куртки і штанів, утепленим сучасним якісним синтетичним наповнювачем. Якщо температура нижче десяти градусів, висока вологість або сильний вітер, під верхній одяг потрібно додатково одягнути вовняної комбінезон або комплект з рейтузи і светри або кофти.

Схожі статті: