0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Як одягнути дитину по погоді в різні пори року

25.02.2021
10837

Щоденні прогулянки на свіжому повітрі – невід’ємна частина розпорядку дня кожного малюка. Але часто у молодих мам не вистачає знань, досвіду, тому вони не можуть зорієнтуватися і підібрати для дитини відповідний комплект одягу. Важливо враховувати погоду, сезон, температурний режим і вік малюка. Але не варто надмірно укутують малюка, боячись переохолоджень. Краще врахувати практичні поради фахівців і підготувати декілька комплектів одягу для різної погоди.

Як одягнути дитину по погоді в різні пори року - изображение 1

Одягаємо дитини по погоді

Дитячий гардероб повинен бути максимально продуманий, для кожного сезону і пори року потрібно вибирати відповідні наряди. Основні критерії, на які потрібно орієнтуватися – це вік і температура на вулиці. Також значення має тканина, з якої виготовлені гольфи для дівчаток, майки та інша одяг. Краще вибирати наряди, зшиті з натурального полотна, наприклад, трикотажу, бавовни, льону. Такі тканини добре пропускають повітря, не викликають алергію, утримують тепло.

Щоб одягнути малюка зручно, відповідно до погоди і сезоном, потрібно врахувати кілька рекомендацій:

  • більшість дітей добре себе почуває при середніх температурах, і потрібно стежити за температурним режимом всередині приміщення;
  • якщо квартира не опалюється, краще скористатися обігрівачем, щоб малюк відчував себе затишно в легкому костюмі або футболці зі штанами;
  • не потрібно замотувати обличчя шарфом або покривалом, так як через холодного повітря шкіра стане мокрою, що викличе переохолодження;
  • краще не гуляти під час негоди;
  • в синтетичний одяг новонароджених одягати не варто, тому що це викликає алергію, подразнення;
  • іноді температура на градуснику не відповідає вуличним показниками, тому на прогулянки потрібно завжди брати додаткову змінний одяг

Щоб зрозуміти, як відчуває себе дитина, потрібно звернути увагу на його стан. Якщо шкіра стає холодною, з’являється гикавка, знижується рухливість, то дитина замерз. Якщо руки малюка вологі, а щоки гарячі, то він дуже тепло одягнений. Коли карапуз поводиться спокійно і не плаче, можна бути впевненим, що відчуває він себе добре.

Одягаючи новонароджених і дітей до трьох років, потрібно враховувати температуру повітря на вулиці:

  • Від +17 до +20 градусів. В цьому випадку можна надіти легкий комбінезон, боді з короткими рукавами, шапочку, майку для хлопчика або футболку.
  • Вище 21 градуси тепла. В цьому випадку можна надіти боді без рукавів, плаття, майку і шорти.
  • Від +13 до +16 градусів. Демісезонний комбінезон, шапка, штани, кофта з довгими руками – все це можна надіти на вулицю.
  • Від 0 до +9 градусів. В цьому випадку не обійтися без теплого демісезонного комбінезона, кофти або світшоти, шарфа і шапки

Якщо мова йде про мороз і температурі повітря від -1 до -10 градусів, то на карапуза можна надіти теплий комбінезон, кофту або світшоти, штани, куртку, шапку, шарф, рукавиці. Важливо, щоб діти відчували себе комфортно, їм не було дуже жарко або холодно.

Як одягнути дитину взимку в сильні морози?

У зимовий сезон найскладніше запобігти переохолодженню дитини. При цьому батьки роблять одну помилку – надягають найтепліші, великі куртки і светри. Хоча сенсу в цьому немає. Тому що масивний комбінезон на хутрі не дає дитині активно рухатися, через що він швидко замерзає. Тому краще вибрати наряд з натуральної тканини, добре зберігає тепло. Що стосується светрів, то краще надягти кілька тонких гольфів та світшоти, так як «багатошаровість» дозволить утримати тепло, на відміну від однієї товстої кофти.

Як одягнути дитину по погоді в різні пори року - изображение 2

Дитячі лікарі рекомендують дотримуватися принципу «тришаровий», коли:

  • перший шар – це бавовняну або термобілизна;
  • другий шар – це гольф, светр, здатний утримувати тепло;
  • третій шар – це верхній одяг, наприклад, зимовий комбінезон, куртка і утеплені штани

Оптимальним для зими буде комплект, що складається з:

  • бавовняного або термобілизни;
  • кофти або світшоти з довгими рукавами;
  • колготок;
  • теплого светра;
  • гамаші;
  • шарфа, шапки, рукавичок;
  • комбінезона;
  • штанів.

У дітей, які досягли трирічного віку, терморегуляція працює нормально, тому одягати їх потрібно, як і дорослої людини. Хоча додатковий шар ніколи не буде зайвим:

Як підібрати дитячий гардероб на весну і осінь?

Навесні і восени погода досить мінлива, дощ швидко змінюється сонцем. Через це з вибором одягу для цієї пори року можуть бути складності. Щоб дитина на вулиці відчував себе затишно, потрібно врахувати наступне:

  • від тонкої шапочки і рукавичок не варто відмовлятися аж до настання літа;
  • не потрібно переборщувати з кількістю одягу, щоб дитині не було жарко;
  • на прогулянку потрібно завжди брати додаткову одяг, наприклад, вітровку або кофту
Як одягнути дитину по погоді в різні пори року - изображение 3

В ідеалі, для весняно-осіннього сезону варто купити легку куртку, светр, плаття або штани, футболку або майку під низ. Обов’язково в комплекті має бути присутня легка шапочка, теплі колготи, рукавички. Фахівці попереджають, що перегрів набагато небезпечніше переохолодження, тому що через це з’являються простудні, вірусні інфекції, особливо у немовлят. Але все одно потрібно брати з собою ковдру або плед на флісі, які захистять малюка під час вітру, дощу і негоди.

Літо і спека: мінімум одягу

Влітку на малюкові повинно бути трохи одягу, і її необхідно змінювати кілька разів в день. Також рекомендується відмовитися від синтетичних тканин, які в спеку викликають алергію, подразнення, підвищену пітливість. Найкраще, щоб малюк на прогулянках був одягнений в майку або футболку і шорти, зшиті з натуральних матеріалів, наприклад, бавовни. Такі тканини добре вбирають вологу, не перешкоджають повітрообміну, не викликають роздратування на шкірі.

Як одягнути дитину по погоді в різні пори року - изображение 4

Також важливо, щоб на голові дитини завжди була легка панамка або кепка, інакше не уникнути теплового удару. У гардероб дівчинки можна додати більше пісочників, спідниць, суконь, сарафанів, а в гардероб хлопчика – футболки, бриджі. Із взуття підійдуть босоніжки, шльопанці, сандалі. Від закритого взуття краще відмовитися, так як в ній ноги в спеку будуть швидко потіти.

Необхідно запам’ятати, що представлені рекомендації загальні. Все залежить від віку дитини, клімату, активності малюка. З огляду на поради дитячих лікарів і особисті відчуття, можна вибрати для карапуза наряди, в яких він буде відчувати себе добре на прогулянках.

Схожі статті: