0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти?

10.12.2020
1252

Наступ нового сезону приносить батькам нові турботи: за рік дитина виросла, торішня одяг вже мала, і гардероб необхідно повністю оновлювати. І якщо закупівля одягу на літо не приносить помітних клопоту, то поповнення гардероба на сезон осінь-зима – завдання непросте.

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти? - изображение 1

Широкий асортимент зимового одягу, величезний вибір моделей, фасонів, різні склади тканин і наповнювачів … Комбінезон або комплект з куртки і штанів? Як не загубитися у всій різноманітності і купити зимовий одяг, яка збереже тепло і при цьому не буде перегрівати? Чи захистить від вітру, вологи і дозволить тілу дихати? Розбираємося разом.

Недогріти або перегріти?

Механізм терморегуляції у дітей, особливо в перші роки життя, ще недосконалий. Шкіра у дитини інтенсивно зволожена. При цьому часта помилка, яку здійснює більшість батьків – прагнення «упакувати» крихітку в щільний одяг, яка обмежує руху. Такі речі утримують на поверхні шкіри вологу і не вбирають її в себе. У подібному «термосі» малюк перегрівається, починає потіти, а щільна одяг перестає зберігати тепло. 

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти? - изображение 2

Верхні зимові речі повинні бути об’ємними і легкими, не сковувати рухи. Тепло бережуть повітряні порожнини, тому між кофтою, светром і курткою обов’язкова наявність повітряного простору. Такий верхній одяг для дітей можна купити на сайті українського бренду SMIL.

На що звернути увагу при виборі: від народження до року

Комбінезон-трансформер з двома блискавками – оптимальний варіант для дітей, які ще не ходять самостійно. Головна їхня перевага – можливість легко перетворюватися в теплий конверт. Купуючи такий трансформер, ви отримуєте дві речі за ціною однієї. Для малюків це буде найбільш оптимальна модель комбінезона.

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти? - изображение 3

Краще, якщо капюшон буде легким і невеликим. Дитина в такому віці більшу частину часу проводить в колясці, де необхідність об’ємного капюшона відсутня. При виборі комбінезона також зверніть увагу на склад тканини верху і підкладки. Віддавайте перевагу виробам з верхом з суміші бавовни і синтетики – така тканина щільна і легка, довше зберігає форму і колір, не вимагає специфічного догляду.

У тих місцях, де шкіра дитини стикається з матеріалом (комір, манжети) бажаний м’який шар з флісу або бавовни. Блискавка не защемить ніжну шкіру, якщо передбачений куточок тканини, вшитий в комір. При цьому пластикові блискавки зручніше металевих, вони легше закриваються і довше служать.

Вибір одягу для віку від 1 до 7 років

У цьому віці діти особливо активні. Тому важливо вибирати одяг не тільки теплу, а й легку, зручну. Кращий вільний крій.

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти? - изображение 4
  • Від року до трьох років зручний комбінезон. Він краще сидить на тілі, швидше надаватися, добре захищає від холоду і вітру.
  • Для дитини старше трьох років, а також, якщо часто виникає необхідність швидко зняти частину одягу – в приміщенні або машині – більш практичним буде комплект з куртки і штанів. Перевага такого комплекту також в тому, що куртку і штани можна використовувати окремо, комбінуючи з іншим одягом. Зазвичай штани брудняться набагато швидше, їх легше прати, ніж цілий комбінезон. Якщо дитина одягається самостійно, йому простіше буде надіти штани і куртку.

Важливо наявність теплого капюшона з утяжкой, закритого горла, широких гумок на манжетах і в нижній частині брюк. Кишені повинні бути захищені клапаном, тоді в них не наб’ється сніг. Блискавка не буде продуватися вітром, якщо зверху на ній буде захисна планка.

Радимо перевірити застібку-блискавку при виборі одягу, а також подивитися надійність липучок і кнопок. Якісна блискавка працює легко і плавно. Кнопки повинні відкриватися і закриватися без надмірного зусилля. Якщо ви вибираєте брюки без манжетів внизу, бажано, щоб були внутрішня гумка на підкладці і штрипки з силікону. Комбінезон або комплект з відстібається флісовій підкладкою можна використовувати і в більш теплий сезон.

У такому віці вже стають важливими зовнішній вигляд і думка однолітків. Крім того, діти починають копіювати дорослий стиль, в чем-то наслідуючи батькам. Щоб дитина носила речі з задоволенням, вибирайте їх разом, прислухайтеся до побажань і прохань свого чада. Діти хочуть отримати річ певного кольору або з улюбленим персонажем. У хлопчиків, наприклад, модним вважається стиль мілітарі. До того ж таке забарвлення має перевагу – тканина легко відіпрати від забруднення. Якісні жакети, кофти, куртки, бомбери для дівчаток представлені з доставкою по Україні на сайті SMIL.

Сучасні утеплювачі: короткий огляд

Теплозберігаючі властивості одягу залежать не від її товщини, а від складу і характеристик утеплювача. Одяг не виділяє тепло, а зберігає енергію тіла, забезпечує вентиляцію, відводить з поверхні шкіри зайву вологу, захищає від вітру і дощу. В процесі виробництва верхнього одягу використовують натуральні і штучні наповнювачі.

Натуральні утеплювачі

Для дитячого одягу зазвичай використовують гусячий, гагачий пух, іноді до нього додають дрібне перо. Комбінезони і куртки з цими утеплювачами теплі і легкі. Проте пух може викликати алергію. Догляд за такими речами також сильно утруднений, вироби на його основі найчастіше можна прати. Які способи очищення можливі? Тільки професійна хімчистка.

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти? - изображение 5

Шерсть використовують для пошиття підкладок і подстежек, які прекрасно зігрівають. Мінус в тому, що одяг з цим утеплювачем важча, тому зручно її використовувати тільки для маленьких дітей, під час прогулянок в колясках.

Синтетичні утеплювачі

Новий широкий клас ультрасучасних матеріалів. Властивості таких утеплювачів обумовлені їх особливою структурою. Синтетичні наповнювачі мають складну форму волокон і значний обсяг при мінімальній вазі. Більшість таких утеплювачів виготовляють з поліефіру, або поліестеру. На бирках курток і комбінезонів найчастіше можна прочитати напис “Polyester 100%”.

Як же розібратися в різновидах синтетичних наповнювачів?

  • Синтепон. Перший синтетичний матеріал, який використовували для додання одягу теплоізоляційних властивостей – синтепон. Спочатку це була бюджетна заміна натуральних матеріалів більш високу вартість. Головні переваги синтепону – доступна ціна, низька гігроскопічність і простота в догляді. Серед недоліків виділяють велику вагу в порівнянні з іншими новими утеплювачами, а також слабку паропроникність. Крім того, навіть невелика кількість прань знижує споживчі якості цього матеріалу. Він втрачає форму, в результаті утворюються грудки, що псує зовнішній вигляд виробу і підвищує її теплопровідність. Одяг, утеплену синтепоном, можна використовувати при температурі до десяти градусів морозу. Синтепон змінили Холлофайбер, Файбертек, Ізософт, ПрімаЛофт і ще кілька різновидів синтетичних утеплювачів.
  • Холлофайбер – поліпшена версія синтепону. Матеріал визначає більш високий ступінь екологічності. Він пружний і менш щільний. Завдяки особливій структурі пустотілих волокон у вигляді різноспрямованих пружин швидко приймає первісну форму після деформації. Показник теплопровідності волокна матеріалу в два рази нижче, ніж у синтепону, тому одяг з цим наповнювачем застосовують при температурі до двадцяти п’яти градусів нижче нуля.
  • Thinsulate – інноваційний матеріал, володіє теплоізоляційними властивостями, близькими до натурального пуху. Гіпоалергенний, позбавлений недоліків, які властиві справжньому пуху. Thinsulate відмінно тримає форму, навіть при довгому активному русі захищає дитину від переохолодження. Витримує температуру до тридцяти градусів морозу! Ефективно відводить з поверхні шкіри надлишки тепла. Чи не насичується запахами, швидко відновлюється до початкової форми. Найбільш легкий, тонкий і теплоеффектівний наповнювач. Розроблено на замовлення NASA для використання космонавтами. Головний недолік матеріалу – висока ціна, тому переважно використовується при виробництві професійних видів outdoor-одягу для екстремальних видів спорту, а також для полярників.
  • Файбертек, як і холлофайбер, складається з порожнистих, покритих силіконом волокон. Гіпоалергенний, швидко відновлюється до заданої форми, не утворює грудки, захищає від екстремально низьких температур. Застосовується в спеціальному одязі, причому вартість матеріалу значно нижче в порівнянні з Thinsulate.
  • Isosoft. Складається з надтонких волокон, які утворюють щільну структуру і запобігають зміщення або деформацію. Зберігає тепло при температурі до двадцяти градусів морозу, легко стирається і швидко сохне. Володіє гіпоалергенними властивостями. Всього один шар Isosoft по теплозахисних характеристик дорівнює чотирьом шарам синтепону.
  • PrimaLoft. Матеріал розробляли для використання американських збройних сил. Він імітує натуральний пух, швидко сохне, добре відновлюється в обсязі і формі. Практично не насичується водою. Одяг з PrimaLoft чудово відводить зайві тепло і вологу навіть при тривалому активному русі.

Який утеплювач краще?

Кожен з видів утеплювачів володіє своїми перевагами і недоліками. При розробці високотехнологічних наповнювачів виробник прагне забезпечити максимально високі експлуатаційні властивості.

Вибираємо зимовий одяг для дитини: як краще зігріти? - изображение 6

Оптимальні наповнювачі для дитячого одягу – холлофайбер і файбертек. Вони забезпечують високу теплову захист, добре відводять вологу, швидко сохнуть і відновлюють первісну форму, не втрачають свої властивості після неодноразових прань. А від застарілого синтепону краще відмовитися.

На етикетці комбінезона або комплекту фірма-виробник розміщує інформацію з назвою і щільністю утеплювача. За етикетці можна орієнтуватися, для якої погоди призначається річ.

Як гріє утеплювач?

Сам по собі утеплювач гріти не може. Він служить ізолятором, який утримує тепло тіла дитини. Така властивість обумовлено наявністю повітряних порожнин і прошарків всередині матеріалу.

Теплоізоляційні властивості залежать товщини наповнювача, щільності і форми волокон, здатності відводити вологу і швидкості висихання. Порожні волокна пуху, вовни, синтетичних сучасних волокон відмінно тримають тепло, на відміну від суцільних волокон синтепону.

У якісному одязі утеплювач розташовується нерівномірно. Його шар у верхній частині комбінезона або в куртці повинен бути приблизно в два рази більше, ніж в штанах. Тулуб утеплюється максимально, а в рукавах шар наповнювача найтонший.

Вибираючи обсяг утеплювача, потрібно враховувати темперамент дитини. Чим він активніше, тим легше повинна бути одяг. Для малорухомих, новонароджених і дітей до року віддайте перевагу речам з більшою щільністю утеплювача. Шукаєте піджаки, кофти, куртки, бомбери для хлопчиків і інші теплі речі? Їх можна вибрати і купити на сайті SMIL. Хороший продавець-консультант завжди допоможе вибрати оптимальний варіант наповнювача в залежності від ваших потреб, сезону та кліматичних особливостей місцевості.

Схожі статті: