0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Скільки одягу потрібно новонародженому?

9.11.2020
10563

Поява дитини в будинку супроводжується приємними емоціями і клопотами. Серед величезної купи турбот однією з головних є вибір одягу, яка має велике значення для новонародженого.

Скільки одягу потрібно новонародженому? - изображение 1

Малюк з народження і до 5-6 місяців більшу частину часу проводить уві сні, чергуючи його з періодами незначною активності. Тому одяг для хлопчиків і дівчаток повинна бути комфортною, як для сну, так і для неспання. Але що і в якій кількості купувати – величезне питання, яке цікавить багатьох новоспечених батьків.

Як одягати малюка в пологовому будинку?

У новонароджених показник теплопродукції трохи нижче, ніж тепловіддача. У перші місяці життя малюк адаптується до нового світу, тому обидва ці процеси недосконалі.

Крім того, підшкірний жировий шар у тільки що народженої дитини дуже тонкий, щоб захистити його тіло від переохолодження. Разом з тим дитячі потові залози ще функціонують неповноцінно. Тому виведення надлишку тепла випаровуванням неможливо.

Скільки одягу потрібно новонародженому? - изображение 2

Через місяць ситуація дещо покращується. Завдяки збільшенню товщини підшкірної жирової клітковини малюк отримує більш досконалу захист від холоду. Але потові залози у дітей починають нормально функціонувати з 3 років. Тому проблеми з тепловіддачею так швидко не вирішуються в дитячому віці.

Вибираючи речі для новонародженого, потрібно враховувати специфіку терморегуляції. Крихітку віком до 1 місяця бажано одягати трохи тепліше, ніж дитини старшого віку. Врахуйте, що якщо вам в кімнаті перебувати тепло, значить, малюкові може бути жарко.

Список дитячих речей в пологовий будинок досить великий, тому зібрати все, що необхідно, бажано заздалегідь. Плануючи, скільки одягу потрібно малюкові в пологовий будинок, включіть в список наступне:

  • Пелюшки. Навіть якщо ви не маєте наміру сповивати дитини, як це було прийнято в радянські часи, в пологовий будинок все одно варто взяти кілька пелюшок. Їх зазвичай використовують в якості підстилки, тому 3-4 ситцеві і байкові пелюшки не завадить.
  • Підгузки. В середньому до моменту виписки вам знадобиться пачка найменших памперсів (для новонароджених вагою до 4 кг). Якщо вагітність великоплідна, візьміть з собою кілька памперсів більшого розміру. У пологовому залі використовується не більше 2 підгузників, а решта – потрібні будуть в палаті.
  • Сорочечки, кофтинки. Кількість сорочечок залежить від терміну перебування в пологовому будинку. Але краще заздалегідь розраховувати на одну сорочечку в день (це мінімум). Для пологового будинку також знадобиться 2-3 кофтинки на гудзиках.
  • Повзунки. Зазвичай потрібну кількість повзунків розраховується, виходячи з двох пар в день. Для малюків зручними будуть моделі, як на гумці, так і з плечовими лямками.
  • «Чоловічки». Дуже практична річ для прохолодної погоди. На перших порах можна купити 2-3 чоловічка і цього буде достатньо.

У пологовому будинку такий одяг замінить комплект з сорочечки і повзунків. Тому ви можете взяти з собою щось одне.
Шапочки, царапки, носочки. Малюкові до виписки знадобиться мінімум 2-3 шапочки, кілька пар царапок (захищають тіло крихти від випадкових травм). У дитини при народженні не налагоджена терморегуляція, тому його ніжки весь час мерзнуть. Щоб уникнути переохолодження, візьміть з собою кілька пар шкарпеток.
У пологовому будинку бажано мати власне ковдрочку, щоб малюк не мерз. Матеріал вироби підбирається з урахуванням пори року, але він повинен забезпечувати малюка теплом.

Що потрібно новонародженому на виписку?

Існує величезний вибір одягу для новонароджених дівчаток і хлопчиків. Але на виписку з пологового будинку потрібно підібрати особливий комплект. Взимку вам знадобиться, як мінімум чепчик з бавовни, повзунки і сорочечка, утеплений комбінезон, тепла шапочка. Зверху на крихту потрібно обов’язково надіти теплий комбінезон з непродуваемой тканини.

Скільки одягу потрібно новонародженому? - изображение 3

На виписку навесні або восени також знадобляться теплі речі. Мінлива погода вносить свої корективи, тому навіть коли світить яскраве сонечко, маля ризикує перемерзнути. Одяг повинен добре захищати від холоду, вітру, дарувати приємні тактильні відчуття, не обмежувати рухливість малюка. У комплект для демісезонного виписки Обов’язково вкажіть наступні предмети:

  • сорочечку і повзунки або «чоловічка», шапочку як натільної білизни;
  • теплу кофтину і шапочку;
  • утеплений комбінезон або конверт.

Для літньої виписки знадобиться мінімум речей. Вам не доведеться купувати теплий конверт або комбінезон, який коштує недешево. Досить приготувати скромний набір з легкого боді, повзунків, річного конверта. Можна купити гарний комплект, призначений для виписки з пологового будинку.

Скільки одягу потрібно новонародженому на перший час?

Питання досить актуальне, якщо враховувати вартість одягу для новонароджених. Батьки мають право самостійно вирішувати, скільки одягу потрібно їх чаду. Але немає сенсу купувати десятки повзунків і сорочечок, якщо через пару місяців вони вже будуть малі. Зазвичай допустимий мінімум складається з таких речей:

Скільки одягу потрібно новонародженому? - изображение 4
  • сорочечки (теплі, легкі) – 4-5 шт .;
  • повзунки з широкою гумкою або застібкою через плече (теплі, легкі) – 4-5 пар;
  • боді – 4-6 шт .;
  • чепчик (шапочка) – 4-5 шт .;
  • носочки – 3-5 пар різної щільності;
  • царапки – 1-2 пари.

Малюкові також знадобляться нагруднічкі (слюнявчики) і прогулянкові комплекти з урахуванням сезонності. Якщо використовувати одноразові підгузники, цього скромного набору буде досить. Можна купити для дитини і інші речі. Наприклад, ошатні платтячка для дівчаток, стильні костюми для хлопчиків. Але крайньої необхідності в таких речах немає.

Поради щодо вибору одягу новонародженому

Існує список найважливіших вимог, яким повинні відповідати всі речі для новонароджених:

Скільки одягу потрібно новонародженому? - изображение 5
  1. Зовнішні шви. Для маленьких діток рекомендується купувати одяг з зовнішніми швами. Так можна запобігти травмуванню ніжної шкіри малюка.
  2. Без зайвого декору. Моделі з грубими штампованими малюнками, аплікаціями, рюшами будуть зайвими, адже вони можуть викликати у малюка дискомфорт. Нічого не повинно тиснути або натирати. В іншому випадку від такої речі краще відмовитися.
  3. Пастельні відтінки. Барвиста і дуже яскравий одяг не найкраще рішення для маленької дитини. Чим яскравіше забарвлення сорочечки, боді або «чоловічка», тим більша ймовірність того, що були використані синтетичні барвники. Проти яскравого одягу для новонароджених виступають педіатри і психологи. Вони кажуть, що розглядати неприродно яскраві кольори крихтах шкідливо.
  4. Натуральна тканина. Будь-який виріб для новонародженого має бути виготовлено тільки з натуральних матеріалів. Вони дозволяють шкірі дихати, забезпечують нормальну терморегуляцію, дарують приємні тактильні відчуття.
  5. Застібки-кнопочки. У перші місяці життя малюк ще не здатний тримати голову самостійно. Тому поки у мами ще не дуже багато практики і впевненості в своїх діях, краще вибрати моделі кофтинок на кнопочках. Завдяки зручним застібкам, вона легко розстібається і застібається, знімається і надівається. Перевдягання малюка з такою зручною одягом не займе багато часу.
  6. Комфорт, свобода. Дитячі речі потрібно підбирати за розміром. Занадто малі кофтинки та повзунки будуть передавлює тільце крихти, викликати дискомфорт. Надто вільна одяг теж не найкраще рішення.

Щоб новонародженого було зручно переодягати, краще вибрати речі на кнопках. Наприклад, така застібка на сліпах або «чоловічків» забезпечить зручність зміни підгузника. Вам не доведеться повністю знімати одяг, досить розстебнути кілька кнопок і змінити підгузник. Якщо ви все ж таки віддаєте перевагу одяг на блискавки, то вона знизу і зверху повинна бути підшита тканиною.

Як доглядати за одягом новонародженого?

Незалежно від кількості одягу, яку ви купите дитині, її все одно доведеться прати (в тому числі нові речі). Перед пранням будь тканинне виріб вимагає підготовки. Поки до пелюшкам і одязі ще не присохли екскременти, бажано прополоскати їх у холодній воді. Врахуйте, що тепла вода сприяє утворенню плям.

Скільки одягу потрібно новонародженому? - изображение 6

Після полоскання натріть речі милом з двох сторін. Це забезпечить якісне виведення плям. Мокрий одяг залиште на пару годин, щоб відійшли всі плями і забруднення.

Прати дитячі речі можна в машинці або руками, але тільки в гарячій воді (90 ° С). Для прання використовують спеціальні дитячі порошки або мило. Врахуйте, що використання «дорослої» побутової хімії загрожує алергією для малюка.

В прання можна додавати кондиціонер, який додасть білизні м’якість. Але тільки обраний засіб має бути призначене для маленьких дітей. Такі кондиціонери мають особливий склад, який відповідає вимогам безпеки.

Речі немовлят потрібно гладити після повного висихання. Дитяча шкіра дуже чутлива до подразників. Під впливом високих температур нищиться патогенна мікрофлора, що робить речі більш безпечними.

Де купити одяг для новонародженого?

Великий вибір дитячого одягу високої якості представлений в інтернет-магазині українського виробника «СМІЛ». Наші моделі створені з урахуванням особливостей дітей різного віку. Всі використовувані для пошиття матеріали мають сертифікат Oeko-Tex® Standard-100, що говорить про екологічну безпеку всієї нашої продукції.

На сайті можна вибирати і купити одяг для дітей віком від 0 до 14 років. Ми регулярно проводимо розпродажу, акції. Можлива доставка по Україні (для замовлень від 1000 грн. Безкоштовна).

Схожі статті: