0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому?

9.11.2020
14831

Мало хто матусі знають, що малюки народжуються з недосконалою системою терморегуляції. Діти з перших днів життя і до 3 місяців не здатні підтримувати стабільну температуру тіла, тому вони дуже чуйно реагують на коливання зовнішньої температури.

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 1

У питаннях дитячого одягу багато матусь виявляють зайву старанність, намагаються кутати малюка, щоб він не замерз на прогулянці і вдома. Але при неправильному догляді є ризик переохолодження або перегріву дитини. У яких же випадках доречно одягати головний убір хлопчикам і дівчаткам, щоб їм було комфортно?

Як правильно одягати дитину?

Багато жінок, особливо первістки, не до кінця обізнані в тонкощах догляду за немовлям. Тому у матусь зазвичай є кілька вагомих аргументів, що викликають бажання надіти малюкові такий аксесуар, як шапочка:

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 2
  1. Захист від переохолодження. В утробі матері для малюка створені оптимальні умови з температурою понад +36 ° С. Кімнатне повітря зазвичай прогрівається до + 21-25 ° С і цього, на думку батьків, для дитини мало. Тому вони і надягають на нього шапочку, теплі шкарпетки і інші речі для утеплення. Але до таких умов проживання немовля готовий, тому не обов’язково його укутують в 10 шарів одягу.
  2. Загальноприйнята традиція. Багато матусі надягають головні убори дівчаткам і хлопчикам тому, що «так прийнято». Багатьом здається, що залишити новонародженого без шапочки ніяк не можна.
  3. Данина моді. Багато майбутні матусі, переглядаючи сотні фотографій забавних немовлят, накупили купу оригінальних аксесуарів. Тепер настав час показати цю красу світу. Але дуже бажано, щоб красива шапочка не привела до перегріву малюка.

Головний убір потрібен грудничку на прогулянці, якщо температура навколишнього середовища менше 14 ° С. Панамка або шапка обов’язкове для захисту від сонця навесні та влітку, коли на голову малюка потрапляють промені сонця. Якщо в приміщенні підтримується температура на рівні 15 ° С і вище, фізіологічно немовляті шапка не потрібна.

За тактильним відчуттям можна легко визначити, чи комфортно малюкові. Поторкайте носик, шию, спинку, стегна і якщо шкіра в цих місцях холодна, потрібно одягнути його тепліше. Але якщо шкіра і одяг немовляти волога, терміново переодягайте його в більш легку і сухий одяг. Важливо розуміти, що перегрів, як і переохолодження, небезпечний для дитячого організму.

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 3

Немовля велику частину часу проводить уві сні, але йому не потрібна для цього спеціальний одяг. Більш важливим питанням є вибір ковдри, яким малюка вкривають в період відпочинку. Матеріал повинен бути дихаючим і натуральним, але далеко не завжди використання ковдри взагалі доречно.

Наприклад, при температурі +27 ° С і вище ковдру взагалі не потрібно, при температурі + 20-27 ° С – його можна замінити легкої або щільною пелюшкою з дихаючої тканини. Але якщо в приміщенні температура нижче +20 ° С, тоді вже малюка доведеться вкривати ковдрою, щоб він не мерз уві сні.

Яка правильна температура повітря в кімнаті новонародженого?

На думку провідних педіатрів, для немовлят правильного та комфортного вважається температура + 18-20 ° С. Надлишки тепла він виводить через дихання і піт. Якщо температура навколишнього середовища нижче, ніж температура тіла малюка, надлишок тепла йде разом з видихом. Але якщо в кімнаті дуже жарко, немовля починає сильно потіти. Це природна реакція організму на перегрів. Але надмірне потіння нерідко призводить до появи висипу на ніжній шкірі немовляти, кірочок в носі, які ускладнюють дихання.

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 4

Постійно висока температура навколишнього середовища загрожує зневодненням дитячого організму, що може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. Малюка починає пучити, це супроводжується хворобливими відчуттями, неспокійним сном, капризами.

У кімнаті грудничка температуру потрібно регулювати і контролювати. Будь-які перепади повинні бути усунені, як можна швидше, щоб не постраждав малюк. Біля його спального місця потрібно обов’язково розташувати термометр, який допоможе стежити за кліматом.

Влітку при підвищенні температури потрібно забезпечити кондиціонування кімнати. Але головне убезпечити немовля від безпосереднього впливу повітряних потоків кліматичної техніки. Головне вибрати для ліжечка дитини найбезпечніше місце в кімнаті, де немає протягів і кондиціонерів поблизу.

Взимку показники термометра можуть демонструвати діапазон температур + 25 + 26 ° С. Щоб в таких умовах підтримувати потрібну для немовляти температуру, потрібно частіше провітрювати приміщення (без дитини).

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 5

Можна вийти з ситуації і по-іншому. Наприклад, зняти з малюка зайвий одяг і залишити тільки підгузник. В умовах високої температури його потрібно частіше поїти водою і купати, щоб не сталося зневоднення організму (це небезпечно для життя).

Важливо також підтримувати вологість в дитячій кімнаті. На стовпчику гігрометра має бути зафіксована відмітка 40-60%. При більш низькій вологості в будинку можуть з’явитися віруси, грибки та інші паразити, які зашкодять здоров’ю немовляти.

Як одягати новонародженого взимку будинку?

Деякі матусі, особливо новоспечені, особливо лякаються холодів. Їм складно зрозуміти, у що одягати немовляти, коли за вікном мінусова температура. Адже йому має бути не надто спекотно й одночасно з цим досить тепло.

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 6

Насправді, все гранично просто. Потрібно перевірити температуру в кімнаті. Для немовляти допустимий показник + 18-22 ° С. При такому мікрокліматі йому буде комфортно перебувати в підгузку, фланелевою сорочечці і бавовняних штанцях. В якості альтернативи можна надіти на нього легкі штанці і боді, сорочечку і повзунки. Пам’ятайте, що всі речі повинні мати зовнішній шов, який не травмує ніжну шкіру малюка.

Якщо в приміщенні підтримується температура близько +20 ° С, підійде легкий трикотажний комбінезон і шкарпетки. Можна додатково вкрити малюка легким ковдрою або пледом, щоб не мерз.

Весь одяг має бути виконана з дихаючих і натуральних матеріалів, які дарують приємні тактильні відчуття. На голову можна надіти легкий чепчик або шапочку. Але, на думку педіатрів, при температурі від +14 ° С в приміщенні грудничку не обов’язково одягати головний убір.

Як одягати новонародженого влітку вдома?

Влітку повітря зазвичай прогрівається до високих температур, тому в кімнаті грудничка складно підтримувати належні +22 ° С. Якщо з’явилося бажання провітрити приміщення або включити кондиціонер, робити це потрібно за відсутності малюка.

Чи потрібно одягати шапочку новонародженому? - изображение 7

Перегрів може обернутися для нього потнічкі, а й переохолодження може нашкодити здоров’ю немовляти. Багато в чому його терморегуляція залежить від одягу, в якій він знаходиться.

При високій температурі в приміщенні на тілі краще залишити тільки підгузник і зняти всю решту одягу, в тому числі головний убір. Це допоможе запобігти перегріву, дозволить шкірі дихати. Така процедура дуже корисна для немовлят, адже вона допомагає гартувати організм.

Якщо на шкіру малюка потрапляють сонячні промені, виробляється вітамін D, який сприяє кращому засвоєнню кальцію і сприяє нормальному розвитку кісток. Тому не бійтеся в спеку залишити дитину роздягненим.

Великий вибір одягу для дітей віком від 0 до 14 років пропонує український виробник «СМІЛ». У нас є дитячі головні убори, костюмчики, повзунки, сорочечки, боді та інші вироби для малюків. Всі товари виготовлені з сертифікованих матеріалів, які відповідають вимогам екологічної безпеки. Для замовлення будь-яких товарів, скористайтеся формою на сайті або зв’яжіться з консультантом.

Схожі статті: