0 800 33-05-63 Пн-Пт: 08:00-18:00

ru | ua

ru | ua

Пн-Пт: 08:00-18:00

Сповивати або не сповивати? Приймаємо вірне рішення

1.11.2020
291

Сповивання новонароджених є причиною суперечок з того самого моменту, як для немовлят почали випускати боді і комбінезони. До цього діток завжди сповивали, а повзунки виробляли для тих малюків, яким вже виповнилося шість місяців, тобто коли дитина починає сидіти і намагається повзати. Сповивати або наряджати в костюмчики, один з найголовніших питань сучасних мам. Тому розглянемо плюси і мінуси і того, і іншого методу.

Сповивання

Давайте відразу відзначимо, що туге сповивання – це заборона, вільне сповивання – ваш особистий вибір. Раніше, новонароджених діток сповивали туго, пояснюючи це тим, що так їх ручки і ніжки не будуть кривими. Ручки малюка перебували вздовж тіла, ніжки рівно, вибратися з такого кокона було практично неможливо. Проте, цим забобонам саме місце в минулому, так як за фактом, сповивання ніяким чином не вплине на кривизну дитячих кінцівок. Зате в якості неприємного бонусу, дитина якого туго сповивають, отримує:

Сповивати або не сповивати? Приймаємо вірне рішення - изображение 1
  • Скуте дихання
  • Стиснення грудної клітки, яке може привести до ряду легеневих захворювань
  • Уповільнений процес кровообігу
  • Імовірність розвитку м’язової дистонії, гіпертонусу та інше.

Вільне сповивання є «загортання» тільки нижньої частини тіла дитини. При цьому ніжки його трохи підігнуті до лиця, а ручки схрещені на грудях, немов в утробі матері. Тобто, якщо в якийсь момент дитина захоче засунути власну ручку в рот, він зможе вибратися з цієї пелюшки.

Є думка, що вільне сповивання є таким собі «перехідним періодом» між тісному утробою і широким простором навколишнього світу. А ще в пелюшках малюк точно не налякає сам себе власними ручками і ніжками. Тим не менш, є затяті противники таких «адаптацій», які вважають, що дитині необхідно органічно пристосовуватися до нового навколишнього світу, а не жити зі сприйняттям колишнього.

У цьому є своя доля правди. Давайте порівняємо з пологами у воді, коли малюк з водного середовища потрапляє знову в водичку, от тільки жити йому в середовищі повітряної, тому такі «м’які переходи» зазвичай закінчуються плачевно.

Костюмчики з перших днів життя

Прихильники дитячих одежинок з самого народження пояснюють свою позицію тим, що в комбінезонах і Бодик малюк не обмежений у рухах і досить швидко адаптується до нового навколишнього середовища. Він швидко звикає до своїх ручок і ніжок, має можливість вигинатися і підтягуватися уві сні. Медики підтверджують, що так краще розвиваються м’язи і що такі дітки швидше починають повзати і ходити. А ще дитячий одяг для новонароджених дуже красива, що не може не радувати маму і тата.

Сповивати або не сповивати? Приймаємо вірне рішення - изображение 2

Звертайте увагу на свого малюка. Якщо в пелюшці він відчуває себе більш комфортно ніж в комбінезоні, тоді звичайно сповивати! Але якщо малюкові добре і затишно в спеціальній дитячій одязі, тоді нехай ніщо не обмежує його руху.

Схожі статті: